Godkända åkredskap

Svenska Skidanläggningars Organisation godkänner nedan åkredskap i medlemsanläggningarnas öppna liftar och nedfarter:

  • Utförsåkningsskidor med skistopper eller fångrem
  • Snowskate med fångrem

Kravet på fångrem för snowboard är ersatt av ett ansvarskrav på åkaren att ha kontroll över sin utrustning. Utrustningen får inte tappas eller på annat sätt skada andra personer, liftar eller andra faciliteter. SLAO rekommenderar sina medlemmar att fortsätta med fångremmar på uthyrningsbrädor.

Från säsongen 2013-2014 är även nedan åkredskap godkända:

  • Snowscoot
  • Snowbike

Snowscoot (stående) och snowbike (sittande) ska vara försedda med fångrem eller ”leash” för att få framföras i liftar och nedfarter. Åkare ska bära hjälm. Åkaren ska också vara väl förtrogen med hur åkredskapet uppför sig i olika typer av lutningar och snöunderlag, samt hur man framför dem i liften.

Nya regler kring Biski

Från och med säsongen 2017-18 tas licenskravet för biski bort och ersätts av ett ansvarskrav på åkaren och eventuell medåkare att ha kontroll över sin utrustning. Utrustningen får inte tappas eller på annat sätt skada andra personer, liftar eller andra faciliteter.
Biskin ska vara försedd med skistop för att få framföras i liftar och nedfarter. Åkare ska bära hjälm. Åkaren ska också vara väl förtrogen med hur åkredskapet uppför sig i olika typer av lutningar och snöunderlag, samt hur man framför dem i liften och hanteringen vid en eventuell evakuering.

Anläggningar/skidskolor som hyr ut biskiutrustning rekommenderas att kontrollera så att åkaren kan påvisa att man kan hantera utrustningen på ett säkert sätt. Utbildade biskiinstruktörer kan skriva under ett intyg som åkare kan visa upp vid hyrtillfället.

Följande åkredskap godkända med licens

  • Skicart
  • Hillkick

För licensregler läs mer här

Varje anläggning bestämmer i sin egen backe

Det är upp till varje enskild skidanläggning att själv besluta om vilka åkredskap som godkänns i den egna anläggningen och om eventuella restriktioner i åkområde och liftar mm.

OBS! Vid transport av åkredskap i stollift/släplift får inte handhavandet vara så omfattande att åkaren måste göra speciella arrangemang eller ta större plats/tid vid påstigning än en vanlig skidåkare. Det är viktigt att leverantörer och uthyrare av snowscoot/snowbike känner till detta och förmedlar informationen till sina kunder.

Prenumerera på nyhetsbrevet