Pressmeddelande Luleå tekniska universitet:

 

Med ett varmare klimat kommer skidindustrin alltmer att tvingas använda lagring av snö och konstsnö för att möta utmaningarna och klara efterfrågan på fina backar och skidspår. Det visar elitskidåkaren Nina Lintzéns forskning.

– Snölagring fungerar genom att man täcker stora mängder snö med sågspån och bark från skogsindustrin. Beroende på den initiala volymen, tjockleken på det isolerande skiktet och en del andra faktorer smälter en varierande mängd, men för volymer på 20 000 m3 eller mer kan man räkna med att cirka 20 % eller mindre smälter bort. Resten kan användas nästkommande skidsäsong. I Sverige har vi god tillgång på isolerande material, tack vare vår skogsindustri, säger forskaren Nina Lintzén, som själv är långloppsåkare med bland annat en tredje plats i Vasaloppet bland meriterna.

Hon disputerar inom kort i geoteknik vid Luleå tekniska universitet, i ämnet Egenskaper hos snö och hur den bäst används i samband med klimatförändringar och skidåkning.

En överblick av hur klimatförändringarna har påverkat vinterturismen visar att snötillverkning för tillfället är metoden som används för att kompensera för avsaknaden av natursnö. Snölagring är ett alternativ som Nina Lintzén har studerat med fokus på hur olika isoleringsmaterial fungerar och vilka faktorer som påverkar snösmältningen.

– Jag har även tagit fram en modell för att teoretiskt kunna beräkna hur mycket snö som smälter i en isolerad snöhög. De teoretiska beräkningarna har visat sig stämma väldigt bra med de praktiska resultat som vi gjort i Arvidsjaur, där bark och sågspån användes för att isolera snön, säger Nina Lintzen.

Kontakt: Nina Lintzén, forskare i geoteknik vid Luleå tekniska universitet, 0920-49 17 47, nina.lintzen@ltu.se

 

Läs hela rapporten här

Prenumerera på nyhetsbrevet